Stig in i ett folkhem du aldrig tidigare har sett...

 

 

 

 

 

 

 

 

Om www.folkhemsbilder.se

 

Välkommen till ett folkhem

du aldrig tidigare har sett!

  

Stig in i en bildvärld av bisarra situationer och bilder med svart humor.

Välkommen in i ett folkhem bakom den ljusa ytan... ett folkhem du aldrig sett tidigare!

Här här du bildserien Ur Folkhemmet med makabra och nya bilder skapas hela tiden till serien och läggs också upp här på hemsidan.

Bildserien har visats som utställning och på andra ställen på Internet och nya utställningar med bilderna är planerade.

Du har också möjligheten att kommentera serien eller enstaka bilder om du klickar på gästboken.

Nu är du bara ett klick ifrån att stiga in i en bisarr värld med mörk humor!

Bildserien ”Ur Folkhemmet” bygger på bilder från 50-, 60- och 70-talet och de flesta bilder är tagna med enkla kameror t.ex. Kodak Instamatic och är hämtade direkt från mina familjealbum. Det är tidstypiska bilder och många är i formatet 9x9 cm som var väldigt vanligt på 60-talet och de flesta är i färg. Originalbilderna är enkla och på sätt och vis vackra i sin vardaglighet. Personerna på bilderna är många gånger rakt uppställda framför kameran och det ger en känsla av högtidlighet. På många bilder är det sommar och solen lyser starkt och en känsla av ”det var bättre förr” finns i bilderna.

Det finns också i familjefotoalbumen massor av svart/vita passfotobilder i remsor med fyra bilder. Det var ett enkelt och ganska billigt sätt på sextiotalet att porträttera familjemedlemmarna på. Det finns passfotobilder på föräldrar, barn, syskon och kusiner. Bilder på en eller två personer men också tre, fyra personer samtidigt inpressade i passfotoautomaten.

De här bilderna av ett på ytan bekymmers fritt liv från en solig tid som utgångspunkt och tillsammans med en text som ger varje bild en helt ny och annan innebörd. En mörkare och bisarrare värld öppnas! Det soliga och ljusa är varken soligt eller ljust längre. Texten för betraktaren in bakom och bortom den bekymmers fria yta som finns bevarad på familjefotot. På en del bilder har också nya element monterats in för att föra bilden i en viss riktning som sedan också förstärks av bildtexten.

Gemensamt för bilderna tillsammans med bildtexterna är ensamhet, övergivenhet och saknad. Viktigt är också att den nya bilden och texten har en stark dragning åt det bisarra och ledstjärnan i den här serien är svart humor. Bilderna berättar en annan historia än den som finns förevigad på familjefotografiet. 

Välkommen in i folkhemmet...

>Till bilderna

© Copyright 2007 Roger Hållquist

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

www.folkhemsbilder.se     © 2007